10 salonskih tretmana za pomlađivanje kože, koji se moraju međusobno kombinirati

Dvostruka akcija puno je bolja od udarca. Posebno kako bi vaš program transformacije i pomlađivanja kože bio dvostruko učinkovitiji, zajedno sa stručnjacima odabrali smo pet parova najboljih hardverskih, injekcijskih i plastičnih zahvata koji u duetu proizvode pravi wow efekt.

<1_img_centar_700>

1. Fototerapija + frakcijski laser

Tehnika koju su izmislili liječnici zove se Photofractional i kombinira dva uzastopna učinka na kožu: IPL svjetlo (fototerapija) i frakcijski laser. Zahvaljujući IPL svjetlu mogu se ukloniti pigmentacije (često se pojavljuju nakon izlaganja suncu), a frakcijski laser pokreće sintezu kolagena, čime je moguće obnoviti kožna vlakna uništena UV zrakama.

Fotofrakcijski postupak prilično je agresivan: daje efekt blago preplanulog lica (crvenilo, ljuštenje). Lagana oteklina traje 1-2 dana. Nakon tjedan dana ljuštenje nestaje, koža postaje glatkija, ujednačenija i dobro odbija svjetlost.

Kombinacija dvaju različitih učinaka daje impresivan rezultat nakon samo jednog postupka. Najprije se koža izlaže IPL svjetlu, ali prema blažim parametrima od onih koji se koriste za samostalni postupak fototerapije (uklanjanje staračkih pjega), oni se odabiru pojedinačno. Zatim se primjenjuje anestezija i koža se tretira frakcijskim laserom. Fototerapija uklanja pigmentacije, paučaste vene, izbjeljuje i nježno potiče sintezu kolagena. Laser prodire dubinski i "potiče" sintezu novih kožnih vlakana. Konačni učinak bit će vidljiv za 1-2 mjeseca. U prosjeku je potrebno provesti 1-3 postupka (redovitost je individualna) s razmakom između njih mjesečno. Nakon zahvata obavezno zaštitite lice SPF kremama.

2. Masaža lica + injekcije botulinum toksina

Masaža lica, ručna ili hardverska, jedan je od onih postupaka koji bi se trebali koristiti za sprječavanje promjena povezanih s dobi čak iu relativno mladoj dobi. Također daje dobar učinak u korekciji već nastalih promjena vezanih uz dob (izražene nazolabijalne bore, "ponosne bore" i uzdužne bore na čelu, "vranine noge" u području očiju, gubitak ovalnog oblika lica, izbočine). Masaža vam omogućuje vježbanje i toniranje opuštenih mišića ili, obrnuto, opuštanje napetih mišića. Zbog toga dobivamo učinak: smanjujemo ozbiljnost bora i poboljšavamo oval lica. Masaža se provodi u jednom tečaju (u prosjeku 10 postupaka, dva tjedno), nakon čega je moguće korigirati mimičke bore injekcijama botulinum toksina.

<2_img_centar_700>

3. Frakcijski laser + PRP terapija

Frakcijski laser jedan je od najpopularnijih i najučinkovitijih postupaka protiv starenja. Ovo je nježno, ali dubinsko lasersko pomlađivanje kože, koje vam omogućuje smanjenje dubine bora, vraćanje ujednačene boje, glatkoće i gustoće kože, pokretanje prirodnog procesa stvaranja svježeg kolagena i elastina. Ovaj učinak može se postići principom rada aparata: tanka laserska zraka prodire u kožu do unaprijed određene dubine i formira terapeutska mikrooštećenja promjera ne većeg od 0, 2 mm. Ovaj učinak uništava stari kolagen i potiče stvaranje novih stanica odgovornih za brzo obnavljanje oštećenih područja. Zbog toga je koža zategnuta i poboljšana njena tekstura.

Unatoč kratkom razdoblju rehabilitacije nakon izlaganja laseru, puni i konačni učinak doći će nakon 3-5 sesija. Istodobno, mehanizmi pomlađivanja aktiviraju se već tjedan dana nakon prvog zahvata (i dalje će rasti), a učinak traje do 1, 5 godine.

Frakcijske laserske zahvate najbolje je kombinirati s PRP terapijom – injekcijama vlastite krvne plazme. Plazma sadrži trombocite koji ubrzavaju oporavak kože nakon izlaganja laseru. Osim toga, sadrži i faktore rasta koji dodatno stimuliraju fibroblaste, stanice koje proizvode nova kolagena i elastinska vlakna. Kombinacijom ova dva postupka možete dobiti izraženiji učinak pomlađivanja.

<3_img_centar_700>

4. Lifting kože lica + injekcije filera ili automasti

Uz pomoć plastične kirurgije možete postići učinak liftinga, ali, nažalost, nemoguće je potpuno se riješiti bora uz njegovu pomoć. Nakon plastičnih operacija, primjerice, ostaju bore oko usta, kao i "marionetske bore" (tzv. "bolni nabori"). Kako bi bile manje uočljive, koriste se injekcije punila u području nazolabijalnih bora, usana i zigomatičnog područja. Alternativa injekcijama filera je postupak lipofillinga, kada se vlastite masne stanice koriste za nadopunjavanje volumena. Uzimaju se štrcaljkom s određenih dijelova tijela (trbuh, unutarnja strana bedara, koljena) i ubrizgavaju u malim obrocima u željeno područje. To se mora učiniti vrlo pažljivo, jer je glavni zadatak osigurati da se masne stanice ukorijene na pravom mjestu i ukorijene. Prednost lipofilinga u odnosu na injekcije filera je očita: filere je potrebno obnavljati svake godine, a masne stanice ostaju na mjestu ubrizgavanja godinama. Također, u slučaju lipofillinga isključena je moguća alergijska reakcija koja se može manifestirati na ubrizgane filere.

5. Blefaroplastika + laserski zahvati

U većoj mjeri, ova kombinacija će biti prikladna za operacije na donjim kapcima, kada su mišići "zavareni" za kožu i nemoguće je ukloniti sve nepotrebno. Stoga je tri tjedna nakon operacije indiciran laserski tretman ovog područja. Laser djeluje stimulativno na kožu, reducira je i aktivira sintezu novog kolagena i elastina, nakon čega se koža zadeblja i postaje elastičnija. Za izražen učinak može biti dovoljna jedna sesija.

Često se ova tehnika koristi u slučajevima kada je potrebno riješiti se hernialnih vrećica (ovaj problem, usput, može smetati i vrlo mladim ljudima). Operacija uklanjanja takvih kila izvodi se transkonjunktivalno (kroz mali rez sa strane sluznice donjeg kapka), a nakon uklanjanja masnih džepova ostaje višak kože koji je potrebno zategnuti; u te svrhe potreban vam je laser.