Plazmolifting: što je to, kontraindikacije

plazma pomlađivanje kože

Plazma se dobiva nakon obrade krvi metodom centrifugiranja, a kozmetolog je ubrizgava u problematična područja kože. Kao rezultat toga, ponovno se pokreće metabolički mehanizam, povećava se proizvodnja kolagena i elastina, a stvaraju se fibroblasti. Pojavljuju se nove matične stanice i povećava se proizvodnja hijaluronske kiseline.

Plazmolifting djeluje na dubinskoj razini pa pacijenti primjećuju da je koža nakon zahvata primjetno transformirana. Postaje glatka, poboljšava joj se izgled i vraća joj se elastičnost. Oval lica je zategnut, duboke bore su smanjene, sitne bore nestaju.

kako radi plazma lifting

Primjena plazme nije ograničena samo na kozmetologiju. Metoda se široko koristi za liječenje gubitka kose, liječnik daje injekcije u vlasište. Osim toga, stručnjaci koriste plazmu za liječenje ureaplazme i artroze koljenskog zgloba.

Kako se priprema krv?

Medicinska sestra uzima krv iz vene. Stavlja se u centrifugu i ubrzava, gdje se obrađuje 15 minuta. Kao rezultat toga, krv je podijeljena u sljedeće slojeve:

Liječnik nanosi antiseptik na klijentovo lice. Zatim izvlači krv iz srednjeg sloja u sterilnu štrcaljku, a zatim ubrizgava brojne injekcije u problematična područja. U prvih pola sata na licu su vidljive male točkice od injekcija, a zatim nestaju. Nakon tjedan dana pacijenti primjećuju smanjenje sitnih linija i bora.

Kome je prikladan plazma lifting?

Postupak će se svidjeti klijentima koji izbjegavaju mehaničke i kemijske pilinge. Sigurno je jer kozmetolog ubrizgava vlastitu krv pacijenta u problematična područja. Organizam ga ne odbacuje i nema nuspojava. Plazma je korisna jer sadrži hormone, vitamine i enzime.

Kozmetolozi smatraju da plazmoterapiju trebaju raditi oni klijenti koji imaju sljedeće probleme s kožom:

Metoda je posebno učinkovita ako se kombinira s drugim kozmetičkim postupcima, na primjer, mezoterapijom ili biorevitalizacijom. Postupak se provodi jednom godišnje. Po potrebi se može i češće, npr. dva puta godišnje. Mladi će moći odraditi jedan ili dva tretmana, au starijoj dobi broj zahvata može se povećati na osam.

karakteristike plazma liftinga

Kako bi učinak plazma liftinga trajao što duže, kožu je potrebno pravilno njegovati. Mora se temeljito očistiti proizvodima s neutralnim ph, hidratizirati i njegovati. Nakon nekog vremena, injekcije se mogu ponoviti.

Značajke postupka

Plazmolifting se radi u klinici, ne radi se kod kuće. U početnoj fazi pacijentu se krv uzima iz vene, zatim se obrađuje u laboratoriju i stavlja u aparat. Tijekom procesa centrifugiranja oslobađa se plazma koja sadrži veliki broj trombocita.

Kada se klijent vrati na pregled kod kozmetologa, liječnik daje injekcije. Postupak je praktički bezbolan, jer stručnjak koristi vrlo tanku iglu. Seansa traje oko 30 minuta. Klijent treba biti spreman na činjenicu da se na mjestima ubrizgavanja može pojaviti blagi otok. Održat će se u roku od tri dana. Mjesta ubrizgavanja se svakodnevno tretiraju posebnom kremom. Nakon tjedan dana tragovi igle više nisu vidljivi.

Učinak nakon terapije bit će vidljiv nakon nekoliko tjedana, a trajno poboljšanje će se dogoditi nakon ciklusa injekcija. Prve pozitivne promjene pacijent će primijetiti nakon 4 sesije. Lice će postati mlađe, koža će se zategnuti.

Plazma se ubrizgava pod kožu jednom svaka 3 tjedna, broj posjeta liječniku ovisi o stanju kože pacijenta. U pauzama između sesija počinje proces obnove epiderme. Postaje elastičnija, vrećice ispod očiju nestaju, a opuštena koža se smanjuje. Na obrazima se pojavljuje rumenilo, ten postaje svjež.

Kod mladih ljudi pozitivne promjene bit će vidljive već nakon prvog postupka, a trajni učinak pojavit će se nekoliko dana nakon završetka tretmana. Da biste konsolidirali rezultate, morate proći od 2 do 5 postupaka.

Učinak plazma liftinga traje oko dvije godine, ali sve ovisi o individualnim karakteristikama organizma. Među prednostima metode su kratko razdoblje rehabilitacije i potpuna odsutnost utjecaja na hormone.

Kontraindikacije

Kao i svi učinkoviti postupci, plazma lifting ima svoje kontraindikacije. Injekcije su zabranjene kada:

Plazma tehnologije u kozmetologiji i dermatologiji: nove mogućnosti i perspektive primjene

Korištenje plazma tehnologija relativno je nov smjer u kozmetologiji i još uvijek nije posve jasan. Prvi uređaji nastali su kao alternativa laserskom pomlađivanju, ali novija istraživanja pokazuju da su mogućnosti korištenja plazme puno šire.

Plazma: što je to?

Da bismo razumjeli prednosti korištenja plazma tehnologije, prvo shvatimo što je plazma. Plazma je plin koji se, za razliku od stabilnih plinova na koje smo navikli, sastoji ne samo od neutralnih molekula, već uključuje i nabijene čestice - slobodne elektrone te pozitivne i negativne ione (au nekim slučajevima sastoji se samo od tih nabijenih čestica).

Unatoč činjenici da plazma sadrži čestice različitih predznaka, broj pozitivnih i negativnih nositelja naboja po jedinici volumena je gotovo isti - to jest, ukupni naboj plazme je nula. Ova značajka, koja izdvaja plazmu od ostalih sustava koji sadrže nabijene čestice (na primjer, zrake elektrona ili iona), naziva sekvazineutralnost. Istovremeno, plazma zadržava glavno svojstvo koje je razlikuje od stabilnih plinova - sposobnost interakcije s vanjskim elektromagnetskim poljem i provođenje električne struje.

Plin prelazi u stanje plazme kada se na njega prenese velika količina energije koja može "otkinuti" elektrone iz atoma. Dakle, plazma se naziva četvrtim (nakon čvrstog, tekućeg i plinovitog) agregatnog stanja tvari.

stanje agregacije plazme
 1. Agregatna stanja tvari
 2. Povećana energija
 3. Čvrsta tvar. U čvrstom stanju tvar zadržava svoj oblik i volumen – molekule koje je tvore međusobno su povezane čvrstim vezama i raspoređene na strogo uređen način. Na niskim temperaturama sve se tvari smrzavaju i prelaze u krutine
 4. Tekućina. U tekućem stanju, tvar zadržava volumen, ali ne zadržava oblik - postoji privlačnost između molekula koja je dovoljno jaka da ih drži blizu, ali nije dovoljno jaka da održi stalnu strukturu.
 5. Plin. Molekule plina slabo međusobno djeluju i kaotično se kreću, zbog čega plin ispunjava cijeli raspoloživi volumen.
 6. Plazma. To je djelomično ili potpuno ionizirani plin. Interakcija s drugim nabijenim česticama i elektromagnetskim poljem.

Energija koja je za to potrebna ovisi o konkretnoj tvari, točnije o strukturi vanjskih elektronskih ljuski njezinih atoma: što se atom lakše predaje elektronu, to se manje energije mora potrošiti na njegovo uklanjanje. U prirodnim uvjetima izvor takve energije je prvenstveno zagrijavanje, no plazma se može dobiti i na druge načine.

Biomedicinski učinci plazme

Specifični učinci na ciljna tkiva ovisit će o vrsti korištene plazme, njezinoj dozi, brzini protoka, tlaku, vremenu izlaganja (parametri na koje se može utjecati modifikacijom uređaja) i karakteristikama samog tkiva.

Međutim, mora se reći da posljednjih godina sve više pozornosti privlači tehnologija hladne niskotemperaturne plazme (35–40 o C), koja omogućuje postizanje terapeutskih učinaka bez oštećenja živih tkiva.

Osim toga, utvrđeno je da tretiranje rana hladnom plazmom niske temperature ubrzava njihovo zacjeljivanje. Nedavni rad objavljen u časopisu pokazao je da takva plazma stimulira proliferaciju i diferencijaciju keratinocita aktiviranjem signalnog puta β-katenina i inhibicijom E-kadherina, koji je odgovoran za kontaktnu inhibiciju rasta stanica. Kod miševa čije su rane tretirane niskotemperaturnom plazmom nakon 15 dana došlo je do gotovo potpune obnove epidermisa i mišićnog tkiva, kao i velike gustoće kolagenih vlakana, dok su kod rana koje su prirodno zacijelile ti procesi bili puno sporiji.

sporo zacjeljivanje rana

Rana lijevo zacijelila je prirodnim putem, rana desno tretirana je hladnom niskotemperaturnom plazmom 3 puta dnevno po 5 minuta 2 tjedna.

Nedavne studije također su otkrile da hladna plazma uzrokuje privremeno smanjenje funkcije barijere stratum corneuma i povećava propusnost kože za lijekove i kozmetiku. Pretpostavlja se da je to posljedica restrukturiranja lipidnih dvoslojeva pod utjecajem plazme i stvaranja privremenih kanala koji olakšavaju prolaz različitih tvari.

 1. Stratum corneum
 2. Međustanični lipidi
 3. Hidrofilna skupina
 4. Hidrofobna skupina
 5. Prije tretmana plazmom
 6. Nakon izlaganja plazmi
 7. Povratak u prvobitno stanje

Također je dokazano da pulsirajuća električna polja koja nastaju kada plazma dođe u dodir s kožom mogu promijeniti električni naboj staničnih membrana i formirati pore kroz koje različite aktivne tvari mogu ući u stanicu. Ovaj fenomen je poznat kao elektroporacija.

Osim toga, plazma utječe na zgrušavanje krvi, imunološki sustav te na proliferaciju i apoptozu stanica raka [10].

Plazma metode u kozmetologiji

Početak ere plazma tehnologija u kozmetologiji povezan je s toplinskim učincima plazme. Dakle, metode plazma pomlađivanja temelje se na kontroliranom termičkom oštećenju tkiva u cilju pokretanja regenerativnih procesa i "obnove" tkiva. Ovaj princip je glavni od ostalih metoda hardverskog pomlađivanja, međutim, korištenje plazme ima svoje karakteristike.

Plazma regeneracija kože

Pionir plazma pomlađivanja je tehnologija plazma regeneracije kože, koja se pojavila 2006. Predloženo je korištenje dušika kao plina koji stvara plazmu - inertnog plina koji može istisnuti kisik, neophodan za oksidaciju i izgaranje, s površine kože. kožu i tako minimizirati rizik od opeklina i ožiljaka od stvaranja.

Pod utjecajem električne struje ultravisoke frekvencije u dršci uređaja dolazi do ionizacije molekula dušika i stvaranja plazme koja se beskontaktno isporučuje na kožu u obliku milisekundi impulsa (ovaj ne- kontaktni način liječenja omogućuje brzo hlađenje kože i eliminira opasnost od opeklina od dijelova uređaja). To jest, u biti, plazma je "nositelj" električne energije.

Nakon što plazma udari u kožu, njezina se energija brzo raspoređuje po površini i osigurava gradijentno zagrijavanje kože - prvo epidermisa, a zatim (ovisno o korištenoj razini energije) dermisa, tvoreći površinsku zonu nepovratnog toplinskog oštećenja i dublja zona toplinske modifikacije.

plazma lifting u kozmetologiji
 1. Pulsna energija
 2. Zona toplinske modifikacije (crvena)
 3. Zona toplinskog oštećenja (ružičasta)

Dubina i površina toplinskog učinka određena je postavkom energije i veličinom točke vrha, koja se može povećati ili smanjiti pomicanjem vrha bliže ili dalje od površine kože. Dakle, niskoenergetski impulsi (oko 1 J) utječu samo na epidermis, dok visokoenergetski (3-4 J) impulsi zagrijavaju dermis (dubina doseže 500-600 µm).

Važno je da, za razliku od lasera, plazma ne zahtijeva prisutnost kromofora u koži, pa se zagrijavanje tkiva odvija ravnomjerno, bez "eksplozivnog" isparavanja tkiva. Sloj stare oštećene epiderme služi kao "biološki zaštitni zavoj" za donje stanice i ostaje na mjestu dok se ne formira nova, a zatim se postupno ljušti. Osim toga, omogućuje tretiranje kože bilo kojeg fototipa i smanjuje rizik od nuspojava poput ožiljaka, infekcija i depigmentacije. Čak i kod visokoenergetskih tretmana, neoepitelizacija se događa brzo i obično je gotova unutar 5-7 dana nakon zahvata.

Procesi koji se odvijaju u dermalnom sloju traju duže. Neposredno nakon tretmana primjećuje se kontrakcija kolagenih vlakana (u onim područjima gdje je temperatura zagrijavanja prelazila 60 o C) i reakcije na toplinski šok, zatim postupno razaranje oštećenih struktura i aktivacija neokolageneze i neoelastogeneze. Procesi remodeliranja kože traju najmanje 3 mjeseca nakon tretmana.

plazma lifting prije i poslije
 1. Prije
 2. Nakon
 3. 4. dan

Frakcijska mikroplazma RF tehnologija

Druga mogućnost korištenja posebnih svojstava plazme za postupke protiv starenja je frakcijska mikroplazma RF tehnologija, koja se pojavila 2010. godine.

Na posebnim vrhovima manipulatora (u obliku pokretnih valjaka ili ravnih stacionarnih dodataka) nalaze se mnoge igličaste elektrode (spikule). Kada se približi površini kože na nekoliko mikrometara, snažno električno radiofrekventno pražnjenje koje prolazi kroz elektrode stvara bljeskove plazme (mikroplazma pražnjenja visoke gustoće).

Ovi bljeskovi "probijaju" epidermis i gornje slojeve dermisa, tvoreći mikrokanale okružene zonom toplinskog oštećenja. Daljnjom rotacijom valjka (ili pritiskom nepokretne mlaznice) spikule se utiskuju u ta područja ablacije, vršeći na njih dodatni mehanički utjecaj.

Dubina i veličina lezija također će biti određena energijom i trajanjem impulsa (prema studijama na koži prasadi, ablacijske jažice mogu doseći 50-200 µm u dubinu i 80-200 µm u promjeru, a koagulacija zona može proširiti još 100-200 µm oko njih) . Epitelizacija je završena za 3-4 dana, procesi remodeliranja kože traju do 6 mjeseci.

Tretman frakcijskom mikroplazmom RF preporuča se za korekciju promjena povezanih sa starenjem (bore, opuštena koža i sl. ), kao i za ujednačavanje tona kože i smanjenje ožiljaka. Osim toga, brzina postupaka (u prosjeku 10 minuta za 5 prolaza preko lica) omogućuje korištenje valjaka za tretiranje velikih površina kože, na primjer, trbuha.

što je plazma terapija

Plazma terapija ili PRP terapija je inovativno rješenje za ljepotu i mladost. Znanstvenici su došli do metode koja koristi vlastitu krvnu plazmu pacijenta za poboljšanje izgleda i zdravlja kože. Stoga se može smatrati jednom od najprirodnijih tehnologija u estetskoj medicini.

Bit PRP terapije: mehanizam djelovanja plazme

suština plazmoterapije

Plazmoterapija - što je to postupak? Ideja je da se pacijentu prvo uzme krv iz vene, zatim se stavi u centrifugu - tamo se odvaja plazma od crvenih krvnih zrnaca i leukocita. Zatim se ubrizgava u područja koja trebaju pomlađivanje ili poboljšanje na neki način. Zahvaljujući takvim injekcijama potiče se rad vlastitih fibroblasta (stanica vezivnog tkiva) koji su odgovorni za proizvodnju kolagena i elastina.

Zašto je ovo tako učinkovito? Činjenica je da krvna plazma sadrži ne samo vitamine i proteine, već i visoku koncentraciju trombocita, koji aktiviraju metaboličke procese u tijelu.

Pokazalo se da PRP terapija ima dvostruki učinak: zahvaljujući vlastitim resursima pacijenta ubrzava se proces obnove stanica, a mikroiglice također potiču regeneraciju tkiva.

Osim toga, ponekad se u plazmu dodaje hijaluronska kiselina, tvar vezana za tijelo. To vam omogućuje još temeljitiju hidrataciju kože.

Ljekovita svojstva plazme čine je univerzalnim sredstvom u borbi za svjež i cvjetan izgled. Princip njegovog djelovanja je, zapravo, samopomlađivanje iznutra.

Od takvog postupka mogu se očekivati sljedeći učinci:

 • Poboljšan ten;
 • Povećat će se elastičnost i hidratacija kože;
 • Pigmentne mrlje će nestati ili postati manje uočljive;
 • Oval lica će se zategnuti;
 • Funkcioniranje lojnih žlijezda je normalizirano;
 • Ožiljci, ožiljci i post-akne postat će manje vidljivi.
 • Plazmoterapija također ubrzava regeneraciju kože nakon raznih pilinga i uglavnom se kombinira s drugim kozmetičkim zahvatima.

Indikacije i kontraindikacije za PRP terapiju

indikacije i kontraindikacije za terapiju plazmom

Što je plazmoterapija u kozmetologiji? Pogledajmo pobliže njegove raznolike mogućnosti.

Indikacije zaplazma terapija:

 • Ekspresija i staračke bore;
 • Pigmentacija nakon pretjeranog sunčanja;
 • Suha i osjetljiva koža;
 • Povećana masna koža;
 • "Opuštenost" ovalnog lica;
 • Opuštena koža na tijelu.

PRP terapija koristi se ne samo za pomlađivanje lica, već i za korekciju različitih dijelova tijela – primjerice za učinak zatezanja trbuha, grudi, bokova i stražnjice. Osim toga, za pomlađivanje intimne plazme koristi se vlastita krvna plazma koja rješava estetske probleme i otklanja pretjeranu suhoću ovog osjetljivog područja.

Kontraindikacije za terapiju plazmom:

 • Pogoršanje kroničnih bolesti;
 • Upalni procesi na mjestima ubrizgavanja;
 • Plazmoterapija je ozbiljan medicinski zahvat koji može provoditi samo liječnik s posebnim obrazovanjem. Stoga je važno pažljivo odabrati stručnjaka.

Priprema za postupak

Važno je pristupiti PRP terapiji s punom odgovornošću. Otprilike tjedan dana prije posavjetujte se s liječnikom koji će propisati potrebne testove kako bi se isključile kontraindikacije i izbjegle moguće komplikacije.

Što je potrebno učiniti prije zahvata?

 • Uzmite opće i biokemijske testove krvi;
 • Testirajte se na HIV i hepatitis;
 • Tjedan dana prije plazmoterapije izbjegavati piling;
 • Izbjegavajte piti alkohol i pušiti 7 dana;
 • Prestanite uzimati lijekove tjedan dana;
 • Nemojte se prejedati prije seanse - bolje je nešto prezalogajiti nekoliko sati prije.

O pridržavanju ovih preporuka ovisi sigurnost postupka i koliko će pacijent biti zadovoljan konačnim rezultatom.

Tehnika terapije plazmom

Jedna plazma terapija traje približno isto vrijeme kao i drugi injekcijski tretmani ljepote. Sastoji se od nekoliko faza:

 • Pacijentovo lice se čisti od kozmetike i drugih onečišćenja.
 • Na područja korekcije nanosi se krema s anestetikom kako bi se smanjila bol.
 • Pacijentu se uzima krv iz vene i odmah se epruveta stavlja u centrifugu.
 • Nakon 10-15 minuta centrifugiranja plazma se odvaja od ostatka krvne mase.
 • Koristeći tanke, nisko-traumatske igle, plazma se ubrizgava pod kožu pacijenta.
 • Konačni rezultat može se procijeniti u prosjeku za dva tjedna, kada se koža potpuno oporavi.

Koliko će to biti vidljivo ovisi o dobi i stanju kože pacijenta. Na primjer, djevojke s 30 gotovo će sigurno vidjeti značajnu razliku, ali sa 60 ne biste trebali očekivati zapanjujući učinak, iako će se kvaliteta kože i njezin turgor u svakom slučaju povećati.

Razdoblje rehabilitacije

Kako biste u potpunosti uživali u učinku plazmoterapije, važno je pridržavati se jednostavnih preporuka barem nekoliko dana nakon tretmana.

 • Izbjegavajte dekorativnu kozmetiku, jer nepotrebna manipulacija lica može izazvati upalne procese;
 • Nemojte dirati, trljati ili grebati područja korekcije;
 • Očistite kožu blagim proizvodima bez abrazivnih čestica i alkohola;
 • Koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost;
 • Izbjegavajte piti alkohol i uzimanje lijekova nekoliko dana kako ne biste ometali procese oporavka;
 • 2 tjedna suzdržite se od posjeta sauni, solariju i bazenu.

Alternativni postupci

Neki pacijenti od PRP terapije očekuju radikalno pomlađivanje, a ako se rezultati ne čine dovoljno izraženima, mogu se okrenuti alternativnim tehnikama.

Mezoterapija. To je unošenje zdravih vitaminskih koktela pod kožu ili u vlasište. Mezoterapija lica popularna je zbog niske razine boli.

Konturna plastika. Korekcija izgleda pomoću filera jedan je od najmodernijih zahvata. Konturiranje lica daje brze rezultate.

Terapija botulinom. Injekcije botulinum toksina brzo izglađuju bore, ali nakon nekoliko mjeseci one se "vraćaju".

Hardverske tehnike. Danas su popularne neinvazivne metode obnavljanja ljepote - na primjer, pomoću lasera. Glavna stvar je odabrati najsigurnije.

Podizanje konca. Pomlađivanje nitima po učinkovitosti može konkurirati plastičnoj kirurgiji. A ako odaberete visokokvalitetne materijale, to će također biti fiziološki, jer većina modernih niti se apsorbira.

Zaključak

Zanimanje za plazma tehnologije raste – to potvrđuje veliki broj uređaja koji su se pojavili na tržištu posljednjih godina. Plazma pomlađivanje daje nježniji učinak od ablativnih lasera, ali je popraćeno s manje nuspojava i postaje lakše kontrolirano. Dodatna prednost je mogućnost korištenja plazme za tretiranje tamnih fototipova kože.

Osim toga, pojavili su se kozmetički uređaji koji generiraju hladnu niskotemperaturnu plazmu, što značajno proširuje izglede za korištenje plazma tehnologija i sugerira porast njihove popularnosti u budućnosti.